Перевірка факту: Відео НЕ доводить, що полк "Азов" чинив військові злочини в Маріуполі

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Відео НЕ доводить, що полк "Азов" чинив військові злочини в Маріуполі Тільки чутки

Чи викриває це відео військові злочини, що їх нібито чинив полк "Азов" у Маріуполі? Ні, це не так: Знищення і руйнування житла, масові обстріли цивільних, блокада міста і перешкоджання евакуації - те, про що говорять героїні відео і що може кваліфікуватися як військові злочини, - справа рук російських військових. Героїні зауважують, що доступ до інформації в них був дуже обмеженим. Одна з біженок уточнила, що отримувала інформацію лише з програм радіостанцій самопроголошеної ДНР, а також із неназваних "російських джерел". Автор відео раніше робив сюжети для російських пропагандистських ЗМІ.

Твердження з'явилися у відео із заголовком "Беженцы разоблачают мариупольские военные преступления «Азова»" ("Біженці викривають маріупольські військові злочини «Азова»" - переклад Lead Stories), опублікованому на YouTube-каналі незалежного англомовного журналіста Патріка Ланкастера 27 березня 2022 року. Такий заголовок відео має за умови, що в налаштуваннях користувача стоїть російська мова. Для решти мов вмикається англомовний опис, що має інший заголовок: "Refugees Expose Mariupol War Crimes Of The Russia - Ukraine War" ("Біженці викривають маріупольські військові злочини російсько-української війни" - переклад Lead Stories).

plankaster.png

(Джерело: скріншот з https://www.youtube.com/, зроблений 28 березня 2022 року о 12:46 UTC)

Натисніть, щоб подивитися відео повністю:

Відео зняте в таборі для біженців з Маріуполя, влаштованому російськими військовими у селі Безіменне. Жінка, яка представилася Лєною, розповідає про жахіття свого перебування в осадженому Маріуполі. З її слів випливає, що це "Азов" нищив місто:

- Все это время нас обстреливали азовцы.
- "Азов"?
- Да. Они стояли в наших дворах, стреляли со своих пушек, привлекали на себя внимание. <...> Они просто прикрывались нами. При этом они каждый день разрушали по кварталам дома. Жгли, стреляли и убивали.

Втім, одразу після цього Лєна зауважує, що взагалі-то вона не бачила, хто стріляв. "Ти виходиш за водою, тобі стріляють по ногах з автомата, невідомо хто".

В ООН ще 11 березня заявили, що обстріл мирних жителів російською армією може бути кваліфікований як військові злочини. "Громадянські особи гинуть і зазнають поранень у результаті, як видається, невиборчих нападів, при цьому російські сили використовують вибухову зброю з широким радіусом поразки", - заявила представниця Управління верховного комісара ООН з прав людини Ліз Троселл.

Жінка Лєна, згадавши "Азов", звинуватила його також у знищенні житлових будинків ("При этом они каждый день разрушали по кварталам дома"). За статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, до військових злочинів належить "Масове знищення та привласнення майна, не виправдане військовою необхідністю та здійснене протиправно та безпідставно". Втім, будівлі Маріуполя масово знищували не українські військові, як можна подумати, переглянувши це відео, а російські.

24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабну війну проти України. На Маріуполь скидали бомби, випускали ракети і обстрілювали з важкої артилерії, руйнуючи інфраструктуру, житлові будинки і приміщення, де переховувалась велика кількість людей: лікарні, школи, театр, завод "Азовсталь". За даними маріупольської міської влади, станом на 28 березня в Маріуполі пошкоджено 90% будівель, з них 40% повністю знищено. За інформацією українського політика Антона Геращенка, облогою Маріуполя у російській армії керує Михайло Мізінцев, один із керівників інтервенції Росії в Сирію 2015 року.

Героїні відео говорять також про блокаду і про те, що в них не було можливості евакуюватися раніше. 29 березня 2022 року Голова міжнародної організації Amnesty International Агнес Кольмар на прес-конференції заявила, що блокаду Маріуполя і перешкоджання евакуації людей можна кваліфікувати як військовий злочин. Втім, навіть жінки на відео Патріка Ланкастера не звинувачують у блокаді і перешкодах евакуації українську сторону, незважаючи на провокативні питання журналіста:

- Вы сказали - блокада. Это украинская блокада?
- Мы не могли выйти из своих укрытий.
- Кто вам сказал это?
- Знакомые писали, они пытались в город выехать с Левого берега - всех расстреливали.
- Нет, это украинские не пускали вас в эвакуацию?
- Не пускали.

Російські військові оточили Маріуполь з усіх боків. При спробі виїхати з міста мешканців обстрілювали, а більшість доріг замінували, тому українська влада не радила людям виїжджати самостійно, а узгоджувала з нападниками коридори евакуації. Домовленості частіше зривалися, ніж виконувалися. Перші спроби евакуювати велику кількість людей 5, 6 і 7 березня нічим не закінчилися: автобуси не пустили за осадне кільце і обстріляли. Вперше гуманітарний конвой зміг заїхати в місто 8 березня. Коридор 11 березня Росія знову зірвала, попри його узгодження з Червоним хрестом. Надалі евакуація відбувалася з перемінним успіхом.

maruipol_destr1.png

(Джерело: скріншот з сайту https://www.facebook.com/, зроблений 29 березня о 13:36 UTC)

Усі героїні відео підкреслили, що не мали доступу до інформації про те, що відбувається в місті. Зокрема, вони говорили про чутки та розповіді сусідів і знайомих, що суперечать одне одному. Одна з біженок - Юлія Монахова - уточнила, що отримувала інформацію з програм радіостанцій самопроголошеної ДНР і "російських джерел".

Патрік Ланкастер співпрацював на позаштатній основі з російськими державними ЗМІ, включаючи телеканали RT, "Звезда" та РИА "Новости". Усі три належать російському уряду.

Одночасно з аналізованим відео Патріка Ланкастера з'явилися інші ролики нібито незалежних оглядачів і очевидців подій, у яких відтворюється схожий наратив. Наприклад: "«Это ад, по нам стрелял «Азов»*, я лично видела» -- жители Мариуполя рассказывают о том, как их обстреливали украинские нацисты". Фактчекінг одного з таких відео, зроблений командою Lead Stories, можна прочитати за цим посиланням.

Наявність великої кількості схожих відео може говорити про скоординовану, замовну інформаційну кампанію.

meriupol_karately.png

(Джерело: скріншот з https://www.facebook.com, зроблений 29 березня о 13:49 UTC)

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion