Перевірка факту: Київ НЕ відправляє дітей 12-17 років на передову

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Київ НЕ відправляє дітей 12-17 років на передову Не дитина

Чи залучає Україна підлітків до лав своїх збройних сил, видаючи дітям 12-17 років ручні протитанкові комплекси й гранатомети і відправляючи їх на передову? Ні, це неправда: не існує жодного фото-, відео-, аудіо доказу чи вартих довіри свідчень очевидців, які підтверджували б участь дітей у бойових діях у складі Збройних сил України. Допис в Instagram, у якому описана така практика, не містить посилань на джерела, імен свідків та іншої конкретики, яка допомогла б встановити походження інформації. Таким чином, перевірити її достовірність неможливо. У якості фотоілюстрації до посту використано стокову фотографію жінки, зроблену 2018 року в Росії.

Твердження з'явилося в соціальній мережі Instagram, у дописі від 22 березня в акаунті amur.info ("Новости Амурской области" - новинний портал Амурської області Росії).

У дописі стверджується:

Ну всё. Докатился Киев. В Мариуполе и Чернигове завели собственный Зеленский-югенд.

В этих городах российские военные отмечают использование националистами детей 12-17 лет. Детям выдают в руки противотанковые ручные ракетные комплексы и гранатометы и отправляют на передовую.

Военные сомневаются, что подросткам объясняют всю опасность происходящего.

Аналогии прямые: фашистская Германия, задыхаясь под ударами советских войск, потеряв во время войны огромную долю взрослого мужского населения, прибегла к созданию и использованию в реальных боях Гитлер-югенд, детского нацистского движения. Всё это ни на день не отсрочило крах гитлеровской Германии и привело к лишним жертвам. На что рассчитывает киевский режим - не ясно.

Ось як виглядає допис станом на 23 березня 2022 року, 10:59 UTC (скріншот Lead Stories):

amurinfo1.png

Переглянувши інші дописи в акаунті, можна побачити, що тут регулярно публікують заяви російської влади щодо України, зазвичай із посиланням на російське міністерство оборони. Зокрема, amur.info публікував інформацію про американські біолабораторії в України, що нібито розробляють патогени для перенесення птахами до Росії (фактчек цих заяв, зроблений Lead Stories, можна побачити за цим посиланням). А також про "провокації" України на Чорнобильській АЕС, про перешкоджання "українськими націоналістами" евакуації зі зруйнованих російськими авіаударами міст, тощо.

На відміну від інших дописів, що повторюють наративи російської влади, пост про залучення дітей до українського війська не містить посилань на офіційне джерело. Незрозуміло, яким чином локальне видання з іншого континенту - з далекого сходу Росії - могло стати свідком подій в Україні. У дописах в інстаграм-акаунті за березень та лютий 2022 року не повідомляється, що видання відправило чи має раніше відправленого власного кореспондента в Україні. Пошук по сайту (amur.info використовує Яндекс-пошук) також не видає інформацію із посиланням на українських власкорів видання.

Сам пост не містить жодного посилання на джерело, імен свідків та іншої конкретики, яка могла б встановити походження інформації. Таким чином, перевірити її достовірність неможливо.

У якості ілюстрації в дописі використано фотографію тендітної людини з гранатометом. Придивившись, можна розгледіти, що нігті людини нафарбовані червоним лаком. Сервіс Google з пошуку схожих зображень видає джерело походження зображення: це стокова фотографія жінки - наприклад, з фотостоку Depositphotos чи з iStockphoto.

amurinfo2.png

(Джерело: скріншот з сайту https://www.istockphoto.com/, зроблений 23 березня 2022 року о 14:47 UTC)

Підпис до фото в обох фотостоках каже, що тут зазнимкована жінка з базукою. Базука - ручний протитанковий гранатомет виробництва США. На сайті Depositphotos можна дізнатися, що автор фото має нікнейм P-KDmitry, він з Російської Федерації, а саме фото зроблено також в РФ і завантажено на сайт 11 липня 2018 року. Отже, ця світлина не могла бути знята в Україні навесні 2022 року.

Пошук у відкритих російськомовних чи україномовних джерелах на момент написання цього матеріалу не видає релевантних результатів, які також говорили б про участь дітей у бойових діях у складі Збройних сил України.

Більше фактчеків про фійну Росії в Україні можна переглянути тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion