Перевірка факту: На Яворівському полігоні російські ракети знищили НЕ 180 іноземних "найманців", а 35 українців

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: На Яворівському полігоні російські ракети знищили НЕ 180 іноземних "найманців", а 35 українців Немає доказів

Чи вбили ракети, випущені по Яворову 13 березня 2020 російськими військовими, до 180 іноземних найманців? Ні, це не так: немає доказів, що тоді на військовій базі загинули люди з інших країн, крім України. Хоча не можна стверджувати, що на базі взагалі не було іноземців-добровольців чи військових інструкторів, жодна країна не повідомила про загибель своїх громадян внаслідок авіаудару, а в українському міністерстві оборони заявили, що серед 35 загиблих немає іноземців.

Міністерство оборони РФ заявило, що 13 березня під час ракетної атаки російської армії на військовий полігон Яворівський у Львівській області було вбито "до 180 іноземних найманців". Твердження можна побачити, зокрема, в офіційному Telegram-каналі міністерства та у новинах російських ЗМІ (як приклад - повідомлення "Интерфакс-Россия" із заголовком "Минобороны РФ сообщило о ударе высокоточным оружием по военным объектам под Львовом, уничтожено до 180 иностранных наёмников", архів новини тут).

Screenshot_Telegram.jpg

(Джерело: скріншот з додатку Telegram, 14 березня 2022 року 17:18 UTC)

Сотні тисяч іноземних добровольців воювали проти нацистів разом з росіянами у Другій світовій війні і називаються "доброволец" не "наемник."

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки у Яворові починаючи з 1995 року проходять навчання та тренування військових з України та інших держав, зокрема країн НАТО. На тлі загрози російського нападу країни почали відкликати своїх військових інструкторів. Про відкликання повідомили США, Великобританія та Канада. У прес-офісі НАТО в електронному листі до Lead Stories 16 березня 2020 повідомили, що представників цієї організації в Україні немає.

Після початку війни Росії проти України президент України Володимир Зеленський створив Інтернаціональний легіон територіальної оборони у складі Сил територіальної оборони Збройних сил України. Про перших добровольців, що прибули в Україну і стали до лав захисників у Києві, ЗСУ повідомили у твіті 7 березня.

Чи проходять іноземці-добровольці попереднє тренування на Яворівському полігоні - не повідомляється.

У репортажі військового видання Military Times розповідається про повільніший, ніж хотілося б ветеранам, процес набору іноземців-волонтерів до лав територіальної оборони. У статті згадано тренувальну базу Грузинського легіону, до якого на момент написання репортажу проходили співбесіду 750 ветеранів з Грузії, Великої Британії та США. Із відкритих джерел відомо, що цей тренувальний табір розташований на Харківщині.

Британське видання Daily Mirror із посиланням на неназване джерело написало, що під час атаки на Яворів могли загинути троє британських ветеранів:

Three British ex-special forces troops are feared to have been killed in the deadly Russian airstrike on a base close to the Polish border, the Daily Mirror can reveal.


Переклади Lead Stories:

Є побоювання, що три колишніх військовослужбовці британського спецназу були вбиті в результаті смертоносного російського авіаудару по базі поблизу польського кордону.

Офіційно Британія чи інша країна станом на 17 березня не заявляли про постраждалих громадян. У посольстві Великої Британії в Україні 17 березня повідомили Lead Stories, що не можуть перевірити інформацію про перебування британських підданих 13 березня у Яворові.

Українські офіційні джерела називають повідомлення про загибель іноземців у Яворові фейками. Речник Міноборони України Маркіян Лубківський назвав такі повідомлення російською пропагандою. Начальник Львівської військової адміністрації Максим Козицький сказав "Радіо Свобода": «Жодного постраждалого серед іноземних миротворців під час атаки 13 березня немає. Інформація про загиблих іноземців - це фейк».

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion