Перевірка факту: Синагогу в Умані НЕ використовують у військових цілях

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff

STORY UPDATED: check for updates below.

Перевірка факту: Синагогу в Умані НЕ використовують у військових цілях Зачинено

Чи використовує київська влада синагогу в Умані з військовою метою, зберігаючи там зброю та перевозячи звідти «нацистів» на шкільних автобусах для участі у бойових діях? Ні, це НЕправда: Фотографії, на які посилається російське міністерство оборони, не відповідають заявам. На цих фото ворота і двері синагоги зачинені. Військові на вулиці складають у вантажівку побутові речі, а не зброю. Також на фото зазнимковані звичайні, а не шкільні автобуси. Об'єднана єврейська община України відкинула звинувачення і повідомила, що синагога зачинена ще з осені 2021 року.

Твердження про використання синагоги як складу зброї з'явилося в офіційних каналах російського міністерства оборони 30 березня 2022 року. В дописі на Telegram-каналі міністерства опубліковані фотографії, а в підписі до них стверджується, що тут зафіксоване формування на території синагоги двох колон "з націоналістами". Далі міністерство пише таке:

❗Имущество, оружие и боеприпасы, хранившиеся в здании синагоги, сначала были загружены националистами в кузова самосвалов, а затем замас­кированы под мешки со строительным мусором.

При этом для перевозки из западных регионов Украины националистов и иностранных наемников используются автобусы, имеющие раскраску школьных транспортных средств с соответствующими знаками «Дети».

Ось як виглядала частина допису з фото:

синагога4.jpg

(Джерело: скріншот з додатку Telegram, зроблений 30 березня 2022 року о 23:31)

Опубліковані світлини не відповідають підпису. Люди на фото перебувають на вулиці перед огорожею синагоги, її ворота зачинені, а всередині за парканом нікого немає.

У пості йдеться про перевезення зброї, але на фото доволі чітко видно, що вантаж складається з побутових речей: карематів і килимків, пластмасових тазків, спальників.

синагога5.jpg

(Джерело: ділянка одного з фото з посту https://t.me/mod_russia/13728 у розмірі 100%)

Об'єднана єврейська община України заперечила, що синагога в Умані використовувалась для військових цілей:

Объединённая еврейская община Украины заявляет, что все синагоги и еврейские объекты в Украине используются исключительно по назначению, для осуществления религиозной деятельности или помощи членам еврейских общин и местному населению.

Даже исходя из фото, опубликованного в провокационных целях, очевидно, что ворота синагоги закрыты и в ней никто не находится.

Далі ОЄОУ пише з посиланням на Фонд імені Рабі Нахмана в Умані, що ця синагога зачинена з Рош а-Шана (з вересня) і з того часу не використовувалася.

Керівник МБФ імені Рабі Нахмана Натана Бен Нуна записав відео, на якому він заходить всередину синагоги і показує пусті зали. А головний рабин України Моше Асман написав у своєму фейсбуці, що звинувачення Москви - це спроба використати єврейську тему для виправдання агресії в Україні.

sinagoga.jpg

(Джерело: скріншот з сайту https://www.youtube.com/ станом на 31 березня 2022 року, 22:34 UTC)

Команда Lead Stories звернулася до військової адміністрації Умані з проханням розповісти, що саме відбувається на фото. Таких коментарів нам не надали, але звернули увагу на ще одну невідповідність.

На фото зображені звичайні автобуси, а не шкільні. В Україні існують вимоги до шкільних автобусів. Якщо говорити про зовнішній вигляд, то, за нормативними актами, такі транспортні засоби мають бути оснащені додатковими поручнями, а усі сидіння мають бути повернуті вперед. Кузов автобуса забарвлюється в яскраво-жовтий або помаранчевий колір з нанесенням написів "Шкільний автобус", встановлюються розпізнавальні знаки "Перевезення дітей". Нічого з перелічого в опублікованих фото немає.

Такий вигляд мають шкільні автобуси від різних виробників в Україні:

schoolbus.jpg

(Джерело: скріншот результатів пошуку з сайту https://www.google.com/ від 31 березня 2022 року, 22.10 UTC)

Updates:

  • 2022-04-01T01:05:17Z 2022-04-01T01:05:17Z
    Оновлено, щоб переглянути граматику в першому реченні.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion