Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що Путін розбомбив "віллу Байдена", "біолабораторії" чи "педофільські об'єднання"

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що Путін розбомбив "віллу Байдена", "біолабораторії" чи "педофільські об'єднання" Немає доказів

Чи бомбив російський президент Путін нібито українську віллу президента США Джо Байдена? Ні, такого не було. Не існує доказів, що у Байдена є вілла в Україні. В авторитетних медіа, яким можна довіряти, немає публікацій про таку віллу і про її обстріли.

Також не існує доказів на підтвердження того, що російські війська знищують "біолабораторії" та "гуртки педофілів" в Україні. Твердження про такі операції російських військ можна знайти на сатиричному сайті, у дисклеймері якого написано, що він публікує статті у розважальних цілях. У статті журналу Foreign Policy журналіст пише, що теорії про боротьбу Путіна з біолабораторіями в Україні походять з конспірологічних теорій.

Твердження з'явилися у статті, опублікованій на сайті Real Raw News 2 березня 2022 року. Стаття має назву "Путін бомбить віллу Байдена в Україні, нищить біолабораторії та об'єднання педофілів" (заархівовано тут). Стаття починається так:

Російський президент Володимир Путін повідомив у вівторок президенту Трампу, що російські військові знищили численні потужності з виробництва біозброї. Ці потужності давали Україні карт-бланш, допоки його військові не вдалися до рішучих і стратегічних дій, щоб викорінити в корумпованій країні те, що він назвав сатанинським впливом. Про це Real Raw News повідомило джерело в Мар-а-Лаго. Більше того, Путін сказав, що його військові знищили віллу Байдена площею 200 акрів в 35 кілометрах від Києва. Він наполягав на тому, що Байден має тісні зв'язки з незаконними підприємствами в Україні, і пообіцяв Трампу, що скоро надасть світу необхідні докази.

Користувачі соціальних мереж могли бачити такий заголовок, опис і зображення:

Putin Bombs Biden-Owned Villa in Ukraine while Hammering Biolabs & Pedophile Rings - Real Raw News

Russian President Vladimir Putin on Tuesday told President Trump that Russia's military destroyed a multitude of foreign bioweapon facilities that had been running carte blanche in Ukraine until his military took decisive and strategic action to rid the corrupt nation of what he called satanic influence, a Mar-a-Lago source told Real Raw News. As much [...]

(Джерело: скріншот з сайту Real Raw News, зроблений 4 березня 2022 року о 18:36:11 UTC)

Переклад Lead Stories: "Путін бомбить віллу Байдена в Україні, нищить біолабораторії та об'єднання педофілів - Real Raw News".

Ми не знайшли публічно доступної інформації на підтвердження того, що Байден має віллу в Україні.

Раніше Lead Stories уже спростовував твердження про те, що в Україні нібито є керовані зі США лабораторії біозброї.

У статті видання Foreign Policy "Неправдиві твердження про американські лабораторії біоматеріалів в Україні пов'язані з QAnon" журналіст Джастін Лінг пише, що інформацію про безліч американських біолабораторій в Україні запустили конспірологи теорії змови QAnon і що вона не відповідає реальності.

Real Raw News має довгу історію публікації фейкових новин, багато з них - про засудження і страту публічних персон на військово-морській базі Гуантанамо на Кубі. Наприклад, цей сайт повідомив про повішення колишньої держсекретарки США Хіларі Клінтон (цього не було); про страту колишнього керівника апарату Білого Дому Джона Подести (якої не було); про те, що військові засудили колишнього генерального прокурора Вільяма Барра за звинуваченням у держзраді (такого не було).

Дисклеймер Real Raw News містить попередження для читачів не сприймати контент сайту занадто серйозно. Зокрема, там зазначено:

Real Raw snip.jpg

"Інформація на цьому сайті має інформаційну, освітню та розважальну мету. Цей сайт містить гумор, пародії та сатиру. Ми розмістили цей дисклеймер задля нашого захисту, за порадою юристів".

(Джерело: скріншот з сайту RealRawNews.com, зроблений 3 серпня 2021 року о 16:39:48 UTC)

Lead Stories писав про інші фейкові твердження, опубліковані сайтом Real Raw News. Попередні фактчеки зібрано тут.

Більше фактчеків про війну Росії проти України 2022 року, зроблених Lead Stories, можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion