Перевірка факту: Це НЕ свідок підриву драмтеатру в Маріуполі

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Це НЕ свідок підриву драмтеатру в Маріуполі Не свідок

Чи була ця жінка свідком підриву чи скидання бомби на театр у Маріуполі 16 березня? Ні, це неправда: У відео вона описує свій шлях від бомбосховища до місця евакуації, який не міг пролягати через центр міста, де розташований театр. Російські ресурси використовують це відео як історію нібито свідка вибуху театру. Мапа Маріуполя робить це відео неймовірним. Крім того, на відео немає ні її імені, ні імен людей, яких вона сказала, що вона бачила, тому її історія не може бути підтверджена.

Заява опублікована на російських інтернет-ресурсах.Найповнішу версію містить відео із логотипом агентства Anna News (https://anna-news.info). Відео можна побачити в цьому16 березня 2022 року дописі в Instagram, а версії з монтажем - у цьому сюжеті чи в цьому відео російського міністерства оборони.

У заголовках матеріалів і підписах до відео стверджується, що жінка розповідає про підрив будівлі маріупольського драмтеатру українськими військовими:

Беженцы из Мариуполя подтверждают, что Драмтеатр взорвал «Азов» нацистская группировка УКРАИНЫ. Женщина, эвакуировавшаяся с детьми из Мариуполя, сообщила, что неонацисты взорвали драмтеатр перед отступлением.

Пост в Instagram 18 березня 2022 року виглядав так:

Drama Theater.JPG

Жінка на відео не називає ні свого імені, ні імен тих, кого вона посилається. Без підтверджуючих доказів її твердження неможливо підтвердити.

У відео, опублікованому в Instagram, жінка розповідає, що вона 15 днів переховувалася у підвалі "Терраспорту". У Маріуполі є спортивний заклад із назвою Terrasport, він розташований за адресою проспект Будівельників, 132. Це за два кілометри від Донецького академічного обласного драматичного театру, як офіційно називається маріупольський драмтеатр. Цитата:

Мы открыли глаза, сидя в подвале "Терраспорта". Нас... просто сказали, что зашли российские военные, нужно выбираться и идти до "Портсити". Машины, кто мог, уехали, а мы пешком с детьми маленькими...

"ПортCity" - торгово-розважальний центр, станом на середину березня майже знищений обстрілами і пожежами. Шлях до нього від Terrasport пролягає у протилежному від драмтеатру напрямку, тож рухаючись туди, жінка ніяк не могла бачити будівлю театру.

mariupol_map.png

(Джерело: скріншот з Google Maps станом на 18 березня 2022, 18:29 UTC)

Ось що жінка відповідає на питання про полк "Азов":

Отходя, они бомбоубежище драмтеатра разбили, отходя просто-напросто, а людей просто к нам привезли с осколками. Все.

При цьому жінка зауважує, що сама вона представників полку не бачила:

Мы их не видели. Они просто приезжали, ставили танк и не выпускали. Мы прятались, чтобы нас не постреляли.

Будівлю маріупольського драмтеатру підірвали 16 березня. Одним з перших про це повідомив у своєму Telegram-каналі полк "Азов", що є частиною Збройних сил України. Але є й більш ранні в часі повідомлення в міських каналах про те, що на драмтеатр скинули бомбу. Маріупольська міська рада повідомила, що бомбу було скинуто з літака. На російськомовній сторінці Wikipedia про полк "Азов" детально розписано, яка зброя є в арсеналі полку. Літаків у списку немає.

Російське міністерство оборони приписало напад на театр полку "Азов".

Маріуполь від початку березня 2022 року перебуває під нищівними обстрілами російських військ. За підрахунками Маріупольської міської ради, станом на 13 березня було скинуто вже близько 100 авіабомб.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion