Перевірка факту: Росія НЕ «знайшла» 30 лабораторій біологічної зброї в Україні - вони існували ще за СРСР

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Росія НЕ «знайшла» 30 лабораторій біологічної зброї в Україні - вони існували ще за СРСР Загальновідомо

Чи «знайшла» російське міністерство оборони 30 лабораторій біологічної зброї під час вторгнення в Україну 2022 року? Ні, це невірна інформація: Про більшість цих лабораторій Росія давно знала, оскільки вони були частиною програми СРСР «Біопрепарат». 20 років тому США виділили на ці лабораторії гроші, щоб спонукати Москву відмовитися від програм зі створення біологічної зброї. Інформацію про фінансування можна знайти в загальнодоступних джерелах.

Твердження про біолабораторії в Україні з'явилися 7 березня 2022 року (заархівовано тут) у статті російського державного інформаційного агентства ТАСС під назвою «Міністерство оборони Російської Федерації: біологічні лабораторії Харкова, Полтави та Львова працювали з чумою та дизентерією».

Ось як виглядала стаття ТАСС на момент написання цього матеріалу:

biolabs.jpg

(Джерело: tass.ru.substack.com. Скріншот зроблено 11 березня 2022 року о 17:15:05 UTC)

TASS із посиланням на начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту збройних сил РФ Ігор Кирилов повідомив, що російське міністерство оборони розкрило мережу з 30 біолабораторій в Україні.

Однак єдиний публічний запис, у якому згадується мережа з 30 біолабораторій в будь-якому місці колишнього радянського блоку, -- це звіт Управління звітності уряду США за квітень 2000 року. У документі описуються зусилля США щодо запобігання розповсюдженню біологічної зброї в регіоні шляхом фінансування її знищення, виплати зарплати вченим і посилених заходів безпеки, які мали запобігти витоку або крадіжці небезпечних біоматеріалів у країнах колишнього СРСР. Загалом у програмі взяли участь 30 із 50 колишніх радянських інститутів, в тому числі 15 з 20 російських об'єктів, які раніше були відомі розробкою біологічної зброї.

Згідно з документом, основною проблемою був «Біопрепарат». У радянський період ця російська організація виробляла штами небезпечних збудників, включаючи сибірку, чуму та віспу. Вона мала кілька підрозділів по всій країні.

За результатами фінансованої США програми деякі підприємства з виробництва біологічної зброї закрилися. Одним із таких центрів був великий виробник сибірки в Казахстані.

У період з 2000 по 2004 рік США планували виділити 39 мільйонів доларів на знищення біологічних об'єктів у Росії - «якщо Росія погодиться». У звіті зазначалося, що хоча російські інститути «Біопрепарат» «Вектор» та «Оболенськ» не розробляли біологічну зброю на момент перевірки в 2000 році, все ще існував значний ризик того, що фінансування США може ненавмисно призвести до цього.

Програму фінансували дві агенції, що діють при Міністерстві оборони США: Агентство зі зменшення загрози оборони та Агентство перспективних дослідницьких проектів оборони (DARPA).

DARPA це науковий підрозділ Пентагону. Сама агенція не проводить досліджень, вона укладає контракти з університетами, некомерційними або приватними організаціями. Відповідно до звіту про державні витрати, за останні 14 років вона не витратила жодного долара на проекти в Україні.

Screenshot 2022-03-12 174947.jpg

(Джерело: скріншот з сайту usaspending.gov, зроблений 11 березня 2022 року о 18:35:20 UTC)

Агентство зі зменшення оборонної загрози (яке виплачувало зарплати російським вченим у 2000 році), котре, за твердженнями росіян, зараз нібито фінансує розробку біологічної зброї в Україні, насправді робить протилежне. На сайті агентства зазначено, що воно зосереджується «виключно на протидії та стримуванні зброї масового знищення та нових загроз».

Єдина згадка України у витратах цього агентства - це винагорода в розмірі 2 мільйонів доларів США Науково-технологічному центру в Україні. Та й тут при більш детальному розгляді видно, що гроші призначалися Азербайджану.

Назва отримувача коштів - Науково-технічний центр в Україні - може створити хибне враження, що мова йде про українську інституцію, та це не так. Це міжурядова організація, яка отримує гранти від США та ЄС. Створений у 1993 році Науково-технологічний центр в Україні зауважує, що його місія - «розвивати та підтримувати культуру нерозповсюдження» зброї масового знищення, у тому числі біологічної зброї.

Більше фактчеків про війну Росії проти України 2022 року, зроблених Lead Stories, можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion