Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що українські військові використовують цивільних як живий щит у Маріуполі

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що українські військові використовують цивільних як живий щит у Маріуполі Слова ≠ Доказ

Чи правда, що українські військові використали маріупольців як живий щит, щоб покласти на Росію провину за загибель цивільних 21 березня? Ні, це неправда. Таке твердження не підкріплене свідченнями очевидців, фотодоказами чи документами. Воно майже дослівно віддзеркалює риторику Russia Today, контрольованого російською владою медіа, та інших рупорів російської пропаганди. Акаунти в соцмережах, афілійовані з російським урядом, використовують старі фото чи неправдиві підписи, щоб створити враження, ніби смерті цивільних від російських бомбувань це інсценування (приклад, який уже спростовано).

Одне з найсвіжіших тверджень про те, що українські військові використовують цивільних у Маріуполі, щоб звинуватити Росію у їхніх смертях, з'явилося на YouTube 21 березня 2022 року із заголовком: "Mariupol."

Ось як воно виглядало на час написання матеріалу:

mariupol1.png

(Джерело: скріншот з youtube.com, знятий 22 березня 2022 року о 21.56.52 UTC)

Оповідач - новеліст і колишній тренер із побачень Гонзало Ліра - стверджує, що українські збройні сили використовують мирних жителів Маріуполя, як прикриття. Однак єдиним джерелом цитування для нього є народжена в Україні неназвана подруга. Її батьки живуть у Маріуполі, на час розмови їх евакуювали до російського міста Ростов. Посилаючись на джерело, Ліра говорить:

Вона сказала мені, що батальон "Азов" використовує людей, як живий щит. І багато речей, про які я чую, це не російська пропаганда - вони справді відбуваються. Це не вона так сказала - це висновок, який я сам зробив.

Він продовжує:

Вам варто повірити мені на слово. Бо це я розповідаю, в мене немає причини брехати.

Автор відео описує себе як чилійця, котрий проживає в Україні, але не надає ніяких тому підтверджень.

За інформацією у його акаунті на Patreon, Ліра збирає гроші на створення відео для YouTube. Донати йому надали 3,417 людей. Його заяви про те, що йому не платять за те, що він каже, не враховують одного факту: якщо він перестане казати те, що подобається його проросійський слухачам, то його й перестануть спонсорувати.

Заяви про використання цивільних полком "Азов" у якості живого щита калькують твердження російського міністерства оборони.

6 березня ідентичне твердження опублікувало російське новинне агентство TASS, контрольоване державою. Агентство цитувало штаб з гуманітарного реагування російського міністерства оборони, де заявили, що "неонацисти" з територіальної оборони використовують терористичні прийоми ведення бойових дій, а саме стратегію живого щита.

Ось як це виглядало на момент написання матеріалу:

mariupol1_tass.png

(Джерело: скріншот з сайту tass.com, зроблений 22 березня 2022 року о 20.27.20 UCT)

8 березня аналогічна риторика прозвучала у сюжеті RT, опублікованому в твітері. Але навіть цей рупор Кремля прикрився словами "як повідомляється".

От як це виглядало в Twitter:

RT Human Shields.png

(Джерело: скріншот з twitter.com, зроблений 22 березня 2022 року 20.54.57 UCT)

Гуманітарні коридори були одним із наріжних каменів у переговорах між Києвом і Москвою. Однак російські чиновники наполягали на тому, що люди мають виїжджати за цими коридорами лише на територію Росії. «Це абсурдно, цинічно і неприйнятно», - відповіла в Telegram віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук.

Інші маршрути обстрілювалися, коли мирні жителі намагалися залишити лінію фронту в напрямку західних частин України чи Європи. Один із найвідоміших випадків - смерть матері та двох її дітей в Ірпіні під Києвом, яку задокументував фотограф New York Times.

Станом на 21 березня 2022 року в Маріуполі немає журналістів. Відеооператора Associated Press (AP) Мстислава Чернова та фотографа AP Євгенія Малолетку, які задокументували напади росіян на лікарню, евакуювали. У своєму репортажі журналісти розповіли, що самі стали мішенню для російських солдатів, збираючи докази їхнього нападу на цивільні об'єкти.

Українська організація перевірки фактів StopFake.org, яка, як і Lead Stories, сертифікована Міжнародною мережею перевірки фактів і підписала принципи нейтралітету та прозорості, спростувала заяви Росії про те, що Україна примусово утримує цивільних осіб у ролі живого щита.

Різні пов'язані з Кремлем ресурси намагалися дискредитувати свідчення журналістів AP, поширюючи недостовірні заяви. У цьому звіті Lead Stories, наприклад, спростовується заява посольства Росії в Ізраїлі, у якій стверджується, що пологовий будинок у Маріуполі нібито залишився недоторканим - незважаючи на велику кількість фотографій і відео руйнувань.

22 березня 2022 року президент України Зеленський заявив, що від Маріуполя «нічого не залишилося» після тривалого російського бомбардування.

Автор згаданого відео Гонсало Ліра не має досвіду військової, волонтерської чи журналістської діяльності. До війни він був відомий як тренер зі побачень, який пропагував теорії про "традиційні" гендерні ролі та обговорював "стосунки з багатими дівчатами". У той час він мав прізвисько "Тренер червона пігулка", що, очевидно, відсилає до червоної капсули, яку прийняли герої фільму "Матриця" і пізнали болючу істину.

Ось як виглядало одне з відео:

mariupol1_red.png

(Джерело: скріншот з youtube.com, зроблений 22 березня 2022 року 20.40.58 UTC)

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion